(Στάλθηκε στις 17 ΙΙΙ 2010)
……….
When I leafed through you book, I discovered an apparent error. You considered Coenoynmpha gardetta orientalis as the same species al Coenonympha leander. A rearing of C. orientalis would clarify the best, that this is a taxon belonging to the gardetta group which is not identical with leander. The larval stages of leander are well known to me and I have realized a publication about. Unfortunately, the way to the orientalis sites is very long and not easily accessible to me. It would be of interest to know whether orientalis forms chrysalids with the same design as all the other ssp. of the gardetta group. I have checked by rearing until now: ssp. lecerfi, darwiniana and gardetta from the Savoy Alps in France.
………
David Jutzeler
Switzerland
Στάλθηκε την 17 III 2010
…..I have received the second edition of your book this morning. What a lovely surprise! Thank you very much. Sincere congratulations. The second edition is much better than the first. Well done…..
Dr Otacar Kudrna
Germany
Στάλθηκε την 20 III 2010
…Το βιβλίο σας είναι καταπληκτικό και αποτελεί οδηγό όχι μόνο για το αντικείμενο του αλλά και για οποιονδήποτε θα ήθελε να ασχοληθεί εξειδικευμένα με κάποιο θέμα…..
Τάσος Κόλλιας
Κέρκυρα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
(στο τεύχος 203, Μάϊος-Ιούνιος 2010, ΚΟΡΦΕΣ του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών)
Ο φίλος και από τους βασικούς συνεργάτες του περιοδικού “ΚΟΡΦΕΣ” Λάζαρος Παµπέρης, εξέδωσε το 1997 το βιβλίο «0Ι ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», η υποδοχή του οποίου υπήρξε εντυπωσιακή από επίσηµους φορείς (Ακαδηµία Αθηνών, Πανεπιστηµιακά και άλλα ιδρύµατα), ειδικούς επιστήµονες, αλλά και απλούς αναγνώστες. Το βιβλίο πολύ σύντοµα εξαντλήθηκε έτσι σήµερα έχουµε στα χέρια µας τη νέα έκδοσή του. Οι βελτιώσεις και προσθήκες στη νέα έκδοση πολλές.
Η κεντρική ιδέα όµως του βιβλίου η ίδια. Η ανάδειξη µέσω της φωτογράφησης και όχι της συλλογής και θανάτωσης, της ποικιλότητας και της οµορφιάς των ηµερόβιων λεπιδοπτέρων της Ελλάδας, η πρόσκληση – πρόκληση του Έλληνα και του ξένου µελετητή να τις συναντήσει στη φύση και βεβαίως η προσπάθεια για την προστασία αυτών και του περιβάλλοντός τους.
Προϊόν µιας πολύχρονης επιτόπιας και εξαντλητικής έρευνας, το παρόν βιβλίο εξοικειώνει τους αναγνώστες µε το γεµάτο χρώµατα και ευαισθησίες άγνωστο και εφήµερο κόσµο των πεταλούδων της ελληνικής πανίδας, αλλά και τους ενηµερώνει για τους παράγοντες που απειλούν τη ζωή των λεπιδόπτερων αυτών υπάρξεων. Το πάθος και η αγάπη του συγγραφέα για το αντικείµενο της µελέτης του έχει εύστοχα αποτυπωθεί ακόµη και στις µικρές, αλλά καθοριστικές για την ποιότητα του έργου, λεπτοµέρειες, καθώς και στις θαυµάσιες φωτογραφίες από ζωντανές πεταλούδες όλων των ειδών, τις οποίες µε ιδιαίτερη υποµονή και επιµέλεια τράβηξε ο ίδιος και παραθέτει στο βιβλίο αυτό.
Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στον Ορειβατικό Αχαρνών µε έκπτωση για τα µέλη και τους συνδροµητές των “ΚΟΡΦΩΝ”
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
(στο Ενημερωτικό Δελτίο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Ιούλιος 2010)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
(στο τεύχος 128, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2010, Η ΦΥΣΗ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης)
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παµπέρη σε συνεργασία µε τις εκδόσεις ΚΟΑΝ η δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Οι πεταλούδες της Ελλάδας», του Λάζαρου Παµπέρη.
Ο Λάζαρος, αγαπητός φίλος και παλαιό µέλος της ΕΕΠΦ, φωτογραφίζει ασταµάτητα από το 1983 τις πεταλούδες και νuχτoπεταλoύδες, « … ελεύθερες και ζωντανές, στο φυσικό τους περιβάλλον … », εξερευνώντας κάθε γωνιά της χώρας µας.
Η δεύτερη αυτή έκδοση, σε µικρότερο, και πιο βολικό για χρήση στο πεδίο, σχήµα από την πρώτη, είναι εµπλουτισµένη µε νέα στοιχεία και περισσότερες εικόνες. Στις 768 σελίδες της παρουσιάζονται -µε 1.765 φωτογραφίες- τα 234 είδη που απαντούν στην Ελλάδα.
Το βιβλίο είναι χωρισµένο σε τέσσερα µέρη. Στο πρώτο και δεύτερο µέρος παρατίθενται συνοπτικά στοιχεία για τον κύκλο ζωής και τις µεταµορφώσεις των πεταλούδων, για τη µέθοδο αναγνώρισης µε βάση τον φαινότυπο (τα εξωτερικά δηλαδή χαρακτηριστικά τους) και για το περιβάλλον και τη χλωρίδα της Ελλάδας.
Στο τρίτο και κύριο µέρος παρουσιάζονται τα είδη. Κάθε είδος αναπτύσσεται σε δύο έως τέσσερεις σελίδες, µε πολλές εικόνες. Μαζί µε την περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών υπάρχει µία εικόνα του είδους σε φυσικό µέγεθος, και ακολουθούν στοιχεία για την εξάπλωση, την περίοδο που πετά, την πιθανή σύγχυση µε άλλα είδη, την οικολογία του και τους κινδύνους που αντιµετωπίζει.
Tέλος, όπου χρειάζεται, γίνονται εκτενή σχόλια. Παρατίθενται επίσης χάρτης εξάπλωσης και διαγράµµατα υψοµέτρων, ενώ διαχωρίζονται οι αναφορές από τη βιβλιογραφία και οι προσωπικές παρατηρήσεις του συγγραφέα. Η κωδικοποίηση των στοιχείων στα διαγράµµατα είναι πολύ σηµαντική, όµως το µικρό τους µέγεθος κάνει την αναγνώριση κάποιων συµβόλων σχετικά δύσκολη.
Στο τέταρτο µέρος αναλύεται λεπτοµερώς η οικολογία των πεταλούδων µε αναφορά στα ενδηµικά είδη, στις απειλές και την ανάγκη προστασίας καθώς και στις δυσκολίες αναγνώρισης κάποιων γενών και παρατίθενται λεπτοµερείς πίνακες κατανοµής και µορφοµετρικών στοιχείων, καθώς και εκτενής βιβλιογραφία.
Ο πλήρης αυτός οδηγός για τα ηµερόβια λεπιδόπτερα της χώρας µας, προιόν βαθιάς αγάπης, ενδελεχούς επιστηµονικής γνώσης και ακάµατης προσπάθειας, είναι ένα αναντικατάστατο «εργαλείο» για όσους γνωρίζουν, αλλά και πολύτιµο βοήθηµα για όσους θέλουν να µάθουν, το θαυµαστό κόσµο των πετaλoύδων.
Νίκος Πέτρου
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
(Στάλθηκε τη 2 VI 2010)
ΛΑΖΑΡΕ γειά σου,
Εχω στα χέρια μου και την δεύτερη έκδοση του βιβλίου σου , ” ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ “.
Τα λόγια δεν φτάνουν, ειδικά από μένα , που έχω ζήσει από κοντά (στα βουνά), ένα μεγάλο μέρος
από την καταπληκτική δουλειά σου.
Αισθάνομαι περίφανη που σε γνωρίζω και βεβαίως συγκινημένη που βλέπω οτι αφιερώνεις το βιβλίο
και στη μνήμη του Νώντα Νίκα, του ανθρώπου που μας έμαθε να αγαπήσουμε πολύ δυνατά τη φύση
και τα βουνά.
Σ’ ευχαριστώ που είσαι αιτία να ξαναπεράσουν από τη σκέψη μου , όλες οι είκονες και οι στιγμές που ζήσαμε
στα βουνά με τόση αγάπη !
Συγχαρητήρια !
Να είσαι πάντα καλά.
Μαρίνα Μπεζεριάνου
(Στάλθηκε την 14 XII 2010)
Λάζαρε γεια σου,
Μόλις έμαθα για το βραβείο που σου απονεμήθηκε στο Καίμπριτζ και χάρηκα πάρα πολύ γιατί φυσικά σου αξίζουν πολλά βραβεία και γιατί είναι πολύ ωραίο να αναγνωρίζεται το μεράκι, η αγάπη, η λεπτομερής και εξαντλητική εργασία η προσεκτική και ακριβής όπως η δική σου.
Χάρηκα πολύ και συγχαρητήρια.
Υγεία και δύναμη να συνεχίσεις και να μας δείχνεις το δρόμο σε όλους.
Με θαυμασμό
Γιώργος Κατσαδωράκης,
Δρ Βιολόγος-Ορνιθολόγος
Ειδικός Διαχείρισης & Ερμηνείας Περιβάλλοντος
Κύριε Παμπέρη,
Σας γράφω για να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το βραβείο Marsh που σας απονεμήθηκε.
Χαίρομαι αφάνταστα που η εργασία τόσο χρόνων συνάντησε την τιμή που της αξίζει. Είναι πραγματικά υπέροχο και τα λόγια μόνο λίγο από το θαυμασμό και τη χαρά που αισθάνομαι μπορούν να εκφράσουν. ‘Ηταν θέμα χρόνου βέβαια αφού πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά όπως έχω σας έχω ξαναπεί.
Με εκτίμηση
Ντίνα Ζωγράφου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στάλθηκε την 13 VI 2011
Dear Lazaros,
I have just received the EIG Newsletter 9. My sincere congratulations to the Marsh Award 2010 you have received. I wish you good health. Keep up good work!
Kindest regards,
Dr Otacar Kudrna
Germany