Βραβείο που απονεμήθηκε στις 29 XII 1998 από την Ακαδημία Αθηνών γιά την πρώτη έκδοση του βιβλίου: ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Tο Ευρωπαικό Βραβείο Marsh για το 2010 απονεμήθηκε στις 20 XI 2010, στο Churchill College του Cambridge του UK, από τον Σύνδεσμο Προστασίας Πεταλούδων (Butterfly Conservation) γιά την προσφορά στον τομέα της έρευνας και προστασίας των Λεπιδόπτερωνν στην Ευρώπη.


Δελτίο Τύπου

Κέμπριτζ 20 Νοεμβρίου 2010

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ

Το σημαντικό βραβείο Marsh απονεμήθηκε στον Λάζαρο Παμπέρη, για τη σπουδαία προσφορά του στον κόσμο των πεταλούδων, ο οποίος, παρ’όλο που διεξήγαγε την έρευνα του πεζός (χωρίς απόχη και μόνον με τον απολύτως απαραίτητο φωτογραφικό εξοπλισμό), έχει συγγράψει το βιβλίο «Πεταλούδες της Ελλάδας», δίνοντας όχι μόνο αναλυτικούς χάρτες διασποράς για τα 234 είδη που βρίσκονται στην χώρα του, αλλά και τη συσσωρευμένη σοφία του που αποκτήθηκε από τα πολλά χρόνια στον χώρο

Ο Λάζαρος ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παραστεί στην Ετήσια Συνάντηση για την Προστασία των πεταλούδων στο Churchill College του Cambridge, όπου και του απονεμήθηκε το Ευρωπαικό Βραβείο Marsh για το 2010. Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πεταλούδων (Butterfly Conservation) είναι μια Διεθνής οργάνωση που σκοπό έχει να προστατεύει τις πεταλούδες και άλλα έντομα των οποίων πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Το βραβείο αφορά την προσφορά του – για μια ολόκληρη ζωή – στον τομέα της έρευνας και προστασίας των Λεπιδοπτέρων στην Ευρώπη.

Ο Λάζαρος έχει αφιερώσει τη ζωή του στις πεταλούδες, αφού άρχισε να τις θαυμάζει στις εξορμήσεις του ως ορειβάτης και εξερευνητής των βουνών και νησιών της πατρίδας του Ελλάδας, καταγράφοντας όλα τα είδη που έβρισκε στο διάβα του, μόνος, με μια σκηνή και ένα σάκκο ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Δρ. Simon Spencer, Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συνδέσμου Προστασίας Πεταλούδων είπε ότι «αυτό που είναι καταπληκτικό με τον Λάζαρο είναι ότι όχι απλώς κατόρθωσε από μόνος του να συντάξει τον χάρτη των πεταλούδων της Ελλάδας, αλλά το ότι το κατάφερε χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς απόχη. Το βιβλίο του δεν είναι απλώς γεμάτο με πολύτιμους χάρτες διασποράς, αλλά και με υπέροχες φωτογραφίες, παρ’όλο που δεν διέθετε τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι περισσότεροι φωτογράφοι. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και συνάμα προσθέτουν τα μέγιστα στη γνώση μας για το θέμα. Είμαστε περήφανοι να του απονείμουμε αυτό το Βραβείο».

Ελπίζεται ότι η έκδοση του βιβλίου θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις πεταλούδες. Ηδη, πολλοί ενθουσιώδεις φίλοι των πεταλούδων από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται την Ελλάδα για να δουν την πλούσια πανίδα της, και ο Ευρωπαικός Σύνδεσμος Προστασίας Πεταλούδων έχει οργανώσει διάφορες εξερευνητικές αποστολές όπου μπορεί κανείς να δει τα σπάνια και απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη.

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να επισκεφθείτε το: https://www.pamperis.gr

Το δελτίο τύπου εκδόθηκε από το Butterfly Conservation European Interests Group (www.bc-eig.org.uk).

Για περισσότερες πληροφορίες: Simon Spencer, Chairman of the Butterfly Conservation European Interests Group, 01691 648339 or cerisyi@btinternet.com.