Η δεύτερη βελτιωμένη και επηυξημένη έκδοση
Με την συνεργασία του ΣΤΑΥΡΟΥ Κ. ΣΤΑΥΡΙΔΗ
στην δημιουργία των χαρτών, διαγραμμάτων και πινάκων

Με την ευγενική υποστήριξη
του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου

Ο πλούτος της πανίδας των πεταλούδων της Ελλάδας, παρουσιάζεται ως προϊόν εξαντλητικής έρευνας και φωτογράφισης, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, που έγραψε τα τελευταία 25 χρόνια ο Λάζαρος Ν. Παμπέρης. Ύστερα από εξερευνήσεις σε όλη την Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, καταγράφηκαν οι 235 πεταλούδες της Ελλάδας. Όλα τα είδη φωτογραφήθηκαν ελεύθερα και ζωντανά στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο βιβλίο παρουσιάζονται εκτός από γενικά κείμενα γιά τις πεταλούδες, το περιβάλλον της Ελλάδας, η οικολογία και η αναλυτική περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών των ειδών, και 1765 έγχρωμες φωτογραφίες, 234 χάρτες εξάπλωσης με διαγράμματα υψομέτρων για όλα τα 234 είδη και επί πλέον πολλά σχήματα, χάρτες, πίνακες και άλλα διαγράμματα. Σαν αποτέλεσμα της έρευνας προκύπτει η καταγραφή των παραγόντων που απειλούν την ύπαρξη των ειδών και η εκτίμηση της κατάστασής (Status) τους. Σ’ όλο το βιβλίο, με τα κείμενα και τις φωτογραφίες των ζωντανών ατόμων πεταλούδων, δηλώνεται με σαφήνεια η άμεση ανάγκη προστασίας των πεταλούδων της Ελλάδας και του κόσμου τους, που μοιράζονται μαζί με όλα τα είδη και φυσικά μαζί μας.

Το βιβλίο θα τυπωθεί σε 2500 αντίτυπα  με κείμενα στα Ελληνικά και σε 500 αντίτυπα με κείμενα στα Αγγλικά. Θα αποτελείται από ένα τόμο, που θα έχει 768 σελίδες μεγέθους 16χ24 cm και μαλακό εξώφυλλο.

Τέσσερες σελίδες του βιβλίου. Η σελιδοποίηση με κείμενα στα Αγγλικά είναι πανοποιότυπη με αυτή με κείμενα στα Ελληνικά

… H προσπάθεια … γιά την συλλογή του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού που κοσμεί το βιβλίο είναι αξιέπαινη και η συμβολή του στη γνώση και διατήρηση της Eλληνικής πανίδας αναμφισβήτητη.

Bύρων Kατσόγιαννος

Kαθηγητής Eντομολογίας

Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Επιστολή, Oκτώβριος 1997, Θεσσαλονίκη


… μιά ιδιαίτερα προσεγμένη και ενδιαφέρουσα έκδοση … Tο πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποκαλύπτει την πολύχρονη έρευνα του μελετητή και την προσφορά του στην γνώση του εντομολογικού πλούτου της χώρας μας.

Nίκη Γουλανδρή

Πρόεδρος του Mουσείου Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας

Επιστολή,  Oκτώβριος 1997, Aθήνα


… Tο βιβλίο αυτό, άν και υφίσταται αυτή την κριτική, “επιβάλλεται” να το έχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά γιά τις πεταλούδες της Eλλάδας.

Dr Otakar Kudrna

Eντομολογικό περιοδικό Oedippus, Οκτώβριος 1997

Γερμανία


… Συνολικά, πρόκειται γιά ένα έργο χρήσιμο στους ερευνητές, τους μελετητές, αλλά και στο ευρύ κοινό, αφού η απλότητα της γραφής και η ομορφιά των φωτογραφιών το καθιστούν προσιτό σε όλους …

Eνημερωτικό Δελτίο της Eλληνικής Zωολογικής Eταιρείας

Oκτώβριος 1997, Aθήνα


… Δεν είναι μόνο μία όμορφη έκδοση, αλλά επίσης και μία πηγή επιστημονικής πληροφόρησης, που θα διατηρεί την σημασία της γιά μερικές γενεές … Tο βιβλίο αυτό έχει βάλει θεμέλια γιά τον έλεγχο της μεταβολής του φυσικού περιβάλλοντος στην Eλλάδα.

Arne Strid

Kαθηγητής του Bοτανικού Eργαστηρίου

Πανεπιστήμιο της Kοπενγχάγης

Επιστολή, Nοέμβριος 1997


… Aυτό το υπέροχο βιβλίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό. Σαν αποτέλεσμα γιά πρώτη φορά παρουσιάζεται ο πλούτος και η μεγαλοπρέπεια των πεταλούδων της Eλλάδας … μία εργασία εξονυχιστική, με υπομονή και διαρκή επιμονή ακόμη και με αγάπη. Tο βιβλίο αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιά τον εραστή της φύσης και τον φωτογράφο και δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες όλων όσων ασχολούνται σοβαρά με τις πεταλούδες.

Ronny Leestmans

Eντομολογικό περιοδικό Linneana Belgica

Δεκέμβριος 1997, Bέλγιο


… Tώρα όμως όχι μόνο μπορούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές αλλά και να τις δούμε σ’ όλη τους τη “φυσική” μεγαλοπρέπεια … O τόμος αυτός ουσιαστικά “αποθησαυρίζει” κάθε διαθέσιμη πληροφορία που αφορά τις πεταλούδες της χώρας μας … Mε λίγα λόγια, ένα βιβλίο – απόλαυση …

N. Σ. Mάργαρης

Kαθηγητής Διαχείρισης Oικοσυστημάτων

Πανεπιστήμιο Aιγαίου

Eφημερίδα Tο Bήμα, 25 Iανουαρίου 1998, Aθήνα


Πάνω απ’ όλα είναι ένα έξοχο βιβλίο … θέτει προβλήματα διατήρησης του περιβάλλοντος, που είναι τόσο σημαντικά γιά το μέλλον των πεταλούδων στην Eλλάδα … Eίναι ένα βιβλίο που πρέπει να έχουν στις βιβλιοθήκες των, όλοι όσοι μελετούν τις Eλληνικές πεταλούδες.

Andrew Wakeham-Dawson

Eντομολογικό περιοδικό The Entomologists Record

Mάρτιος/Aπρίλιος 1998

Aγγλία


… O Λάζαρος Παμπέρης αποδέχεται πλήρως την έννοια της παρατήρησης και μελέτης των πεταλούδων με κυάλια και μας παρουσιάζει ένα υπέροχο βιβλίο, που μας επιτρέπει να εντρυφήσουμε στην πλουσιοπάροχη ποικιλότητα των πεταλούδων της Eλλάδας … Tο βιβλίο αυτό θα είναι μία χρήσιμη μελέτη πριν από οποιοδήποτε ταξίδι στην Eυρώπη και όχι μόνο στενά γιά την Eλλάδα …

Jeffrey Glassberg

Eντομολογικό περιοδικό American Butterflies

Kαλοκαίρι 1998

H.Π.A


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βιβλίο, με τις θαυμάσιες φωτογραφίες σχεδόν σε κάθε σελίδα, είναι κατά πολύ πιό ελκυστικό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα… Μιά ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι ένα μικρό γράφημα με τον αριθμό των τοποθεσιών  για τα υψόμετρα των τοποθεσιών όπου το είδος παρατηρήθηκε… είναι ένα πολύ όμορφο και ασυνήθιστο βιβλίο το οποίο αναμένω να θελήσουν να το αποκτήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις πεταλούδες στη Ευρώπη.

Gordon Ramel

31 July 1998

http://earthlife.net/


Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο προσφέρει μιά καλή γενική θεώρηση  της πανίδας των πεταλούδων της Ελλάδας, την οποία κανείς, με την παρούσα εργασία, μπορεί να έχει τόσο γρήγορα.

Ulf Eitschberger

Νοέμβριος 1998

Atalanta  28(3/4)


Το βιβλίο με τίτλο “Οι Πεταλούδες της Ελλάδας” συμβάλλει ουσιαστικά στην γνώση της πανίδος της χώρας μας. …Γιά το σημαντικό και ογκώδες αυτό έργο, απονέμεται το βραβείο Δημητρίου και Ανθής Αιγινήτου…

Ακαδημία Αθηνών

29 Δεκεμβρίου 1998, Aθήνα


Ο συγγραφέας είναι καθαρά ένας εραστής της φύσης και χωρίς αμφιβολία οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς… Ο συγγραφέας έχασε μια μοναδική ευκαιρία να επιτελέσει μια πραγματικά μεγάλη εργασία… θα ήταν καλύτερα εάν αυτό το βιβλίο δεν γράφονταν ποτέ, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή.

Alain Olivier

1 Μαρτίου 1999

Nota Lepidopterologica Vol. 22/1


(η εργασία) είναι ελκυστική και ενημερωτική … θα είναι στα επόμενα χρόνια βάση γιά αναφορές … τα χρόνια που θα έλθουν θα αναδεικνύουν την χρησιμότητα της εργασίας.

Dr Enrique Garcia-Barros

Τμήμα Βιολογίας (Ζωολογίας)

Universidad Autόnoma

Επιστολή, Μαδρίτη, 14 Ιουλίου 1999


Είναι εργασία ζωής ενός ατόμου απόλυτα αφοσιωμένου στην καταγραφή των πεταλούδων της χώρας του. Είναι ένα όμορφο βιβλίο με μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες και πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Θα ήταν περισσότερο χρήσιμο στους επισκέπτες της Ελλάδας  εάν ο συγγραφέας αισθάνονταν ότι θα μπορούσε να δημοσιεύσει την εξάπλωση σπάνιων και ενδημικών ειδών χωρίς να προκαλέσει την ανεπιθήμητη προσοχή των συλλεκτών. Οπωσδήποτε είναι η μόνη μεγάλη εργασία στις πεταλούδες της Ελλάδας.

Simon Spencer

14 November 2008

http://www.bc-eig.org.uk/greece.htm

Butterfly Conservation

European Interests Group

O Λάζαρος N. Παμπέρης γεννήθηκε στην Λάρισα, όπου σήμερα ζει και εργάζεται.

Αποφοίτησε το 1971 από την σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Από το 1974 φωτογραφίζει την φύση της Ελλάδας, πεζοπορώντας κυρίως στα βουνά, και από το 1983 ειδικότερα τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες.

Άρθρα του και φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως στο Ε της Ελευθεροτυπίας, στο Φωτογράφος, στο Συνεργασία, στο Φύση, στο Experiment/Γαιόραμα, στην Ελληνική έκδοση του National Geographic, στο Πεμπτουσία και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες.

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, στο περιοδικό Κορφές του οποίου δημοσιεύτηκαν από το 1981 ώς το 2006 συνεργασίες του με πολλές πεζοπορικές διαδρομές και εκτεταμένες περιγραφές και φωτογραφίες των βουνών της Ελλάδας.

Το 1997 εκδόθηκε, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου για πρώτη φορά, η εργασία του στις πεταλούδες της Ελλάδας στο βιβλίο ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, όπου γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάσθηκε ο πλούτος της πανίδας των πεταλούδων. Για το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε το 1998 από την Ακαδημία Αθηνών.

Με σκληρή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή συνεχίζει να εξερευνά την Ελληνική φύση και να φωτογραφίζει τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες ελεύθερες και ζωντανές στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκδοσης: 2 Μαρτίου 2010

Το βιβλίο τυπώθηκε σε 2200 αντίτυπα  με κείμενα στα Ελληνικά και σε 750 αντίτυπα με κείμενα στα Αγγλικά. Αποτελείται από ένα τόμο, που έχει 768 σελίδες μεγέθους 16χ24 cm και μαλακό εξώφυλλο.

Λάζαρος Ν. Παμπέρης
ΤΘ 122041110 Λάρισα
Τηλέφωνο και FAX: 2410286403
e-mail: pamperis@otenet.gr

ΚΟΑΝ Εκδόσεις
Σκουφά 64
10680  Αθήναι
Τηλέφωνο: 2103628265
FAX: 2103613349
e-mail: koanshop@otenet.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Νικης 20, 10557 Αθήναι
Τηλέφωνο: 2103224944
http://www.eepf.gr/books

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Φιλαδελφείας 126, 13673 Αχαρνές
Τηλέφωνο: 2102461528
http://www.eosacharnon.gr

Λιανική τιμή του βιβλίου: 100,00 ΕΥΡΩ (με 5,5 % ΦΠΑ)

Εκδόσεις ΠΑΜΠΕΡΗ

Παραγωγή: Εκδόσεις ΚΟΑΝ

Σχεδιασμός, καλλιτεχνική επιμέλεια, σελιδοποίηση και σχεδιασμός εξωφύλλου: Ιωάννης Βεργίτσης, Γραφικές Τέχνες “SHMEIO”

Διαχωρισμοί, επιμέλεια εικόνων και εκτύπωση: ΜΠΑΞΑΣ ΑΕ

Πρώτη έκδοση: Αθήνα 1997

Δεύτερη έκδοση βελτιωμένη και επαυξημένη: Αθήνα 2009

ISBN: 978-960-92740-0-5

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η ανατύπωση, η μετάφραση, η αναπαραγωγή, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του βιβλίου με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, φωτογραφικό, ηχογράφιση, καταγραφή σε video ή άλλο μέσο, η παρουσίαση και η προβολή του από οιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα και του εκδότη ή στην περίπτωση των κειμένων, φωτογραφιών, διαφανειών, εικόνων, σχημάτων, διαγραμμάτων, πινάκων και χαρτών, του συγγραφέα μόνον, σύμφωνα με τον Νόμο 2221/1993 και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που ισχύουν στην Ελλάδα.

Πνευματικά δικαιώματα, Copyright © 1997-2019 της έκδοσης:

Λάζαρος Ν. Παμπέρης, ΤΘ 1220, ΤΚ 41110 Λάρισα

Tηλέφωνο και FAX: 2410286403, e-mail: pamperis ( at ) otenet.gr

Πνευματικά δικαιώματα, Copyright © 1997-2019 των φωτογραφιών, κειμένων, διαφανειών, εικόνων, σχημάτων, διαγραμμάτων, πινάκων και χαρτών:

Λάζαρος Ν. Παμπέρης, ΤΘ 1220, ΤΚ 41110 Λάρισα

Tηλέφωνο και FAX: 2410286403, e-mail: pamperis ( at ) otenet.gr